Je bent net begonnen met sporten en hebt hier en daar wat dingen gehoord over voedingssupplementen. Je gaat online en ziet door de bomen het bos niet meer! Herkenbaar? Niet zo gek. Het aanbod van verschillende supplementen is gigantisch! Wij nemen je mee in de wereld van supplementen. Welkom bij voedingssupplementen 101.
Wat zijn voedingssupplementen
Voordat we beginnen is het goed om duidelijk te hebben wat nou precies supplementen zijn. Het woord supplement wordt door de Dikke van Dale uitgelegd als ‘aanvulsel’. Voedingssupplementen zijn dan ook bedoeld als aanvulling op je gewone voeding als je van bepaalde stoffen niet voldoende binnen krijgt. Niet iedereen heeft voedingssupplementen nodig. Bepaalde mensen, zoals krachtsporters, hebben bijvoorbeeld een verhoogde behoefte aan eiwitten. Door hun dieet aan te vullen met extra eiwitten kunnen ze beter herstellen van een workout. Er zijn veel verschillende soorten supplementen die allemaal een andere uitwerking op het lichaam hebben. Hieronder behandelen we de bekendste varianten.
Eiwitshakes
Eiwitshakes zijn onder te verdelen in twee soorten: Whey (wei in het Nederlands) en Casein (Caseïne in het Nederlands). Het verschil tussen beide is de snelheid waarmee het wordt opgenomen in het lichaam. Kort gezegd is whey het snelle eiwit en caseïne het trage eiwit. Omdat het lichaam na het sporten eiwitten nodig heeft, nemen veel mensen een eiwitshake vlak na de training. In dat geval is whey de beste keuze omdat je snel eiwitten nodig hebt zodat je lichaam (en dus je spieren) goed kan herstellen van de training.
Weightgainer
Creatine
Creatine wordt vooral verkocht in poedervorm. Je kan het oplossen in een glas water of door je eiwitshake heen mixen. Er zijn verschillende soorten creatine op de markt. De meest bekende soort is creatine monohydraat. Andere typen creatine zouden voordelen hebben ten opzichte van monohydraat. Dit is echter niet wetenschappelijk aangetoond. Wil je dus creatine gebruiken, ga dan voor de ‘good old’ creatine monohydraat.
Pre-workout
Pre-workout is geen onmisbaar supplement. Vergelijk het maar met koffie: je kan zonder, maar je dag begint toch net even beter met een goede bak van dat zwarte goud. Zo moet je pre-workout ook zien. Soms heb je, om wat voor reden dan ook, een extra boost nodig bij je training.
BCAA
Cafeïne
Fatburners
- Thermogenese: thermogenese is een metabolisch proces waarbij het lichaam calorieën omzet in warmte. Fatburners versterken dit proces licht waardoor er iets meer calorieën worden verbrand. In de praktijk kan je dit voelen doordat je lichaam warmer aanvoelt of zelfs gloeit.
- Lipolyse: Lipolyse is eigenlijk een duur woord voor vetverbranding. Tijdens dit proces worden vetcellen afgebroken en omgezet in energie.
In de basis bevatten Fatburners over het algemeen een flinke dosis cafeïne, groene thee-extract en L-carnitine. Van deze stoffen is wetenschappelijk bewezen dat ze (in beperkte mate) bijdragen aan de vetverbranding.
Een fatburner geeft een extra boost bij het afvallen. Verwacht ook weer niet dat je er kilo’s extra mee afvalt. Zonder een gebalanceerd dieet en voldoende lichamelijke beweging zullen de resultaten beperkt zijn. Zie het dus meer als een extra duwtje in de rug.
Vitamines
Afsluiter
Overweeg je het gebruik van één of meerdere supplementen maar zit je nog met vragen? Wij helpen je graag!